Soldattorp var i Sverige och Finland ett torp som byggts åt och användes av en
indelt soldat i det ständiga knektehållet (indelningsverket) från 1680-talets
början till år 1901 då allmänna värnplikten tog över.
måndag 29 januari 2024
Soldattorpet vid Järbo
torsdag 25 januari 2024
Håvestens gravfält norr om Ödeborg
Håvestens gravfält återfinns på Ättekullshögen i Håvesten. Gravfält är daterat till äldre järnåldern och består av tio gravhögar, två långhögar, sex runda stensättningar, en domarring och tre resta stenar. Den stora domarringen består av nio klumpstenar och är 14 meter i diameter. En av de resta stenarna benämns Håvestenen och är knappt fyra meter hög. Den största högen är 16 meter i diameter och 1,4 meter hög. Från Ättekullshögen har man en vidsträckt utsikt över Valbodalen.
Bilder från 10 april 2007:
Video med lite fler bilder:
Gravfältets läge vid väg 172 norr om Ödeborg i Bohuslän:
Hällristningarna i Ödeborg
3000 år gamla hällristningar nära Brötegården i Ödeborg i Bohuslän. De flesta anses vara från bronsåldern. Det är skepp, figurer och skålgropar som är unika för Färgelanda kommun.
Bild från 10 april 2007:
lördag 13 januari 2024
Teklas stuga
Den byggdes 1875 och finns 10 km norr om Uddevalla utmed vägen till
Ödeborg. Stugan kallades Parken och den sista som bodde här hette Tekla. Hon bodde tillsamamns med sin mor. Tekla lämnade stugan 1956 och flyttade in i ålderdomshemmet Dagsholm.
Bilder från 10 april 2007.
Bengtssonska magasinet i Vara
Byggnadsminnet Bengtssonska magasinet ligger centralt i Vara, intill järnvägens östra sida, strax norr om järnvägens korsning med Kyrkogatan/Sveagatan. Magasinet består av en äldre lägre del från 1860-talet som kännetecknas av sitt papptäckta tak och en så kallad torkria av tegel, som sticker upp som ett torn i det västra takfallet.
Mot norr har en nyare magasinsbyggnad i tre våningar tillkommit på 1880-talet. Båda byggnaderna är stolpverkskonstruktioner klädda med faluröd panel. På östra sidan om den norra magasinsbyggnaden står en liten låg faluröd byggnad, troligen ett äldre garage för en bil. Taket är välvt och täckt med onduline, sinuspofilerade skivor av tjärpapp/asfaltspapp. Öster om magasinet, på motsatta sidan den grusade uppfarten som löper förbi magasinet, ligger ett församlingshem byggt på 1950-talet.
Bengtssonska magasinet 9 april 2007
Livereds säteri 5 april 2007
I Hålanda ligger Livereds säteri, omnämnt som sätesgård 1574 (Liffwarodh). Namnet anses innehålla det fornsvenska mansnamnet Live samt röd eller ryd, för röjning, med andra ord Lives röjning. Sedan 1834 lyder säteriet under Kobergs fideikommiss (i Lagmansereds församling, Trollhättans kommun / Bjärke härad). Rikspressen har följt den långvariga konflikten om friköp mellan arrendatorerna av en grupp torp i Hålanda och friherre Niclas Silfverschiöld.
Domarringen vid Livered
Fornminnet kallas för Kungsstenarna och finns 400 m söder om Livereds säteri,
nära vägen från Hålanda. Det sägs vara från järnåldern.
Domarringen vid Livered 5 april 2007
måndag 8 januari 2024
Vallgraven i Göteborg då och sen
Två bilder från ungefär samma plats med 141 års mellanrum. På 1800-talet en båthamn och idag ett minne av gamla tider.
Laske-Vedums kyrka
En kyrka från 1100-talet i Vedum i Vara kommun. Första kyrkobyggnaden var troligen en stavkyrka som på 1100-talet ersattes av en stenkyrka i romansk stil. Delar av denna stenkyrka finns kvar i norra och östra väggen. År 1776 var kyrkan så förfallen att socknen för egna medel lät göra en ombyggnad. Långhuset breddades åt söder och ett nytt kor byggdes vid östra sidan. Norr om koret byggdes en ny sakristia. 1811 byggdes ett nytt vapenhus. Taket har valmade spetsar.
Laske-Vedums kyrka 4 april 2007.
Kvastfening
Tofsstjärtfisk[4] (Latimeria chalumnae), även blå kvastfening eller havstofsstjärt, är en fiskart som beskrevs av Smith 1939. Tofsstjärtfisken ingår i släktet Latimeria och familjen gombessor (Latimeriidae). IUCN kategoriserar arten globalt som akut hotad. Inga underarter finns listade. På engelska kallas den ofta coelacanth eller latimeria.
Bilder från Naturhistoriska museet i Göteborg 2006.
Fisken hade fångats på fyrtio famnars djup utanför Chalumnaflodens mynning. Eftersom Goosen aldrig sett något liknande ringde han museet. Den fiskart hon sedermera fick se, och som uppenbarligen levt några timmar tidigare, hade fjäll som tydde på att det var en ganoid. Efter att inte funnit något liknande i referensmaterial tog hon kontakt med ordföranden för museets styrelse, medicine doktorn Bruce-Bays, som menade att det bara var en havsabborre. Courtenay-Latimer bad den dåvarande auktoriteten på fiskar, professorn i iktyologi, James Leonard Brierley Smith, komma och bese fisken. Tillsammans med inbjudan skickade hon med ett antal fiskfjäll och professorn anlände till East London efter bara någon dag. Smith bestämde att den 50 kg tunga fisken tillhörde en grupp som hittills bara varit känd som fossil, och som troddes vara utdöda sedan 70 miljoner år.
måndag 1 januari 2024
En gammal kvarn
Babcock State Park är en delstatspark som ligger längs New River Gorge i
Fayette County i West Virginia i USA.
Den röda markeringen visar kvarnens läge:
Skatten från Timboholm
20 november 1904 hittades en av Sveriges största guldskatter. 7,1 kilo guld
ligger under ett stenröse vid gården Timboholm i sydöstra Skövde.
Skatten från 500-talet e Kr består av tenar och ringar av guld. Guldets olika
delar har vikter som visar att det rör sig om betalningsguld, förutom två små
stämplar som är obearbetade.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)