måndag 22 juli 2024

Forntida stockbåt

Såna har använts från forntiden fram till 1900-talet. Den hittades 1945 vid Järns udde i Sjövik. Den är genom dendrokronologi åldersbestämd till 1584-1587. 
         
Bild från Alingsås museum 2007. 
                        
                 

Bondestenålderns boplats

Bondestenåldern varade från 4000- 1600 f Kr. Detta hus är daterat till cirka 2000 f Kr. Långhuset är rekonstruerat från boplatsfynd utanför Malmö. Det innehöll fleras byggnader som användes hela året. Runt husen fanns åkrar, betesmark och gravar. Dom hade svin, får, getter och nötkreatur som gick fritt i skogen och på ängsmarker. Vete och korn var de vanligaste grödorna. 
              



                

måndag 15 juli 2024

Billdals herrgård

Billdals gård ligger i naturområdet Billdals park i stadsdelen Askim och i Billdals primärområde i södra Göteborg.
                        
Billdals gård 14 juli 2024 

Egendomens första kända ägare var familjen Prytz 1663. År 1862 köptes egendomen av den kände grosshandlaren och träpatronen James Robertson Dickson som lade ut hundratusentals kronor på dess förskönande. Bland annat lät han riva det gamla huset, uppföra den stora villan och utvidga trädgården samt anlägga en park i engelsk stil. Herrgården användes av Dickson som sommarbostad. Arkitekt var Johan August Westerberg.
                
Då Dickson avlidit 1873 övertogs egendomen av arkitekten och byggmästaren August Krüger. Därefter köptes den 1890 av grosshandlaren Charles Felix Lindberg och efter tjugo år överläts herrgården till grosshandlaren Gustaf Werner som innehade den till sin död 1948. Även han utvidgade anläggningen genom att låta bygga ett stort växthus och arbetarbostäder samt byggnad om av stall och ladugård.
             
                  
Vykort från början av 1900-talet: 

              
Byggnadens läge: 
             
                        

fredag 12 juli 2024

Boplats på jägarstenåldern

Sommarboplatserna under jägarstenåldern bestod ofta av enkla hyddor. Platsen utvaldes noga med närhet till vatten med möjlighet till både fisk, jakt och insamlinq av växter. 
            
Dessa hyddor ar rekonstruerade efter boplatsfynd Ulkestrup på Själland i Danmark. De byggdes en gång för ca 8 000 år sedan invid stranden på en liten ö. 
             
Genom att boplatsen senare blivit översvämmad så har många föremål av trä och ben bevarats. Mängder av fynd som pilspetsar och skrapor av flinta, harpunspetsar, metkrokar av horn och paddlar av trä hittades invid boplatsen 
          
Hyddorna var uppförda av en stomme av hassel och björkslanor sammanbundna med vidjor och läderremmar. 
              
Bilder från Ekehagens forntidsby 2007: