måndag 17 februari 2025

Hällristningarna vid Smedstorpet

Cirka 3 km söder om Tanumshede finns denna hällristningslokal. 

         
I likhet med hällristningen vid Fossum har den här ristningen med åtta ryttare framställts vid ett och samma tillfälle och av samma person, ett mycket ovanligt förhållande.
             
Fem av ryttarna bär spjut och rektangulära sköldar av keltisk typ. Dessa sköldar kom på modet under tidig järnålder. Den här ristningen kan därför dateras till cirka 300 f.Kr. Detta är alltså en av de sista hällristningarna som gjordes i Tanum. Trots det är det en av världens äldsta kända avbildningar av rytteri som bär sköld! Arkeologiska fynd av praktfulla betselbeslag visar att hästen var en statussymbol under brons- och järnåldern.
          






            
Den röda markeringen visar hällristningarnas läge:
             
             

söndag 26 januari 2025

Kultehamn på Orust

En stig med ett flertal lämningar av torp från 1800-talet och 1900-talet. Bilder från 30 april 2008.
               
            
Röd markering visar stigens början: 
             
     

Medeltidsmusik

Modern medeltidsinspirerad musik av Martin Holm.
           
                

Landsbygden på medeltiden

Medeltidens landsbygd var en helt annan värld än den vi känner idag. Nästan alla människor bodde i små byar och livnärde sig på jordbruket. Livet var hårt och präglades av årstidernas växlingar och naturens nycker. Det var enkla förhållanden och hårt arbete.

Bilder av ett rekonstruerat hus i Ekehagens forntidsby norr om Åsarp 13 juni 2007: 
               



Bönderna odlade spannmål, grönsaker och höll djur för att försörja sig och sin familj. Arbetet var tungt och utfördes med enkla redskap.
   
Husen var oftast små och byggda av trä eller sten. De saknade bekvämligheter som vi tar för givet idag, som rinnande vatten och inomhuswc.
     
Kosten bestod främst av bröd, gröt och grönsaker. Kött var en lyx som bara äts vid speciella tillfällen.
      
Livslängden var kort på grund av dålig hygien, brist på mediciner och utbredda sjukdomar som pest och tuberkulos.



Trots de svåra levnadsvillkoren fanns det en stark gemenskap mellan människorna i byarna. Man hjälpte varandra med arbetet och firade högtider tillsammans. Kyrkan spelade en viktig roll i människors liv och gav tröst och hopp.

Samhället var uppbyggt på ett feodalt system. Bönderna var beroende av godsägaren, som i gengäld skyddade dem. Bönderna betalade ofta en stor del av sin skörd i form av avgifter till godsägaren.

Kortfattat kan man säga att livet på landsbygden under medeltiden var tufft, men också präglat av en stark gemenskap och en nära relation till naturen.