fredag 10 juni 2016

Li gravfält i Fjärås bräcka

Detta gravfältet är från yngre järnåldern, och stenarna restes troligen mellan år 800 och 1100 som markeringar för vikingatida gravar. Man har här funnit 160 fornlämningar. Dessa utgörs av 4 högar, 24 runda stensättningar, 7 ovala (eller skeppsformiga) stensättningar och cirka 125 resta stenar, varav cirka 15 är osäkra.

En av de resta stenarna i södra delen kallas Frodestenen och är 4,7 meter hög. Enligt traditionen har den danske kungen Frode stridit och stupat här. Enligt en annan sägen ska det i stället vara en kvinnlig dansk viking som vilar här. Hon ska ha dödats tillsammans med de flesta av sina krigare. 1816 hittade man en kruka som innehöll kol och brända ben vid Frodestenen.

Li gravfält 1997


Gravfältet har ett fåtal gånger undersökts, och då har man funnit ett halvt munbett av järn och brons daterbart till vikingatiden, samt föremål som lerkärl, klumpar av brons, bergkristall, järnföremål, bitar av en glasbägare med mera.

Stenarna kommer inte från platsen utan måste ha forslats flera mil, troligen från östra sidan av sjön Lygnern.

Här har funnits gårdar och bebyggelse. Vid Fjärås Tom har det under folkvandringstiden funnits minst tre gårdar. Strax norr om gravfältet i Fjärås fanns en smedja under 900-talet. Och på åsen fanns minst två gårdar under sen vikingatid eller tidig medeltid.

Gravfältet har beteckningen Fjärås 81:1.