lördag 28 maj 2016

Hällristningarna i Alvhem

Alvhem ligger utmed E45 cirka en mil söder om Lilla Edet. Här på Jätteberget seglar en 3000-årig flotta fram. Är det solskeppen som kommer med nytt liv? Eller är skeppen ristade för att ge sjöfarare säker färd? Vi kan bara gissa. Något exakt svar på vad hällristningarna betyder lär vi aldrig få.

Den nedre delen av hällen. Bilderna här är från 2010. 

Hällristningarna skapades under perioden bronsåldern (1800 - 500 f Kr), och de hör troligen ihop med periodens religion eller magi. Den fruktsamma jorden, det rinnande vattnet och den livgivande solen verkar vara viktiga teman.

Människorna som gjorde ristningarna var jordbrukare och ofta hittar man hällristningarna i närheten av gamla odlingsmarker. Andra ligger nära vattendrag eller har figurer ristade på hällar med rinnande vatten.

När skeppen på Jätteberget ristades var Göta älv en smal fjord och havet nådde upp till det som nu är Skepplanda. Skeppens upprättstående  streck symboliserar antagligen människor ombord. Är det sjöfarare på väg till havs?

Skeppen är olika djupt inristade i berget. Vissa så svagt att de skulle vara mycket svåra att se om de inte vore imålade. Om de också varit imålade under bronsåldern vet vi inte.

Var de bodde som ristade bilderna på Jätteberget vet vi inte. Men vi vet genom arkeologiska undersökningar på andra ställen att de bodde i hus som kunde vara upp till 20 meter långa. Husen hade ofta en bostadsdel och en del för boskapen. Åkern plöjdes med årder, som var en krok av trä som spändes bakom dragdjur. Till vardags använde människorna lerkärl och verktyg av sten, ben och trä. Föremål av brons, som arkeologerna ibland hittar i bronsålderns gravrösen, var lyxvaror och något som bara de rika kunde kosta på sig.

Fornminnet har beteckningen Skepplanda 56:1.


Den övre delen av hällen. 





Karta över hällristningarnas läge.