söndag 8 maj 2016

Nya Sverige-kolonin

Under Gustav II Adolfs tid uppkom tanken på en svensk koloni i Nordamerika. Kungen kom i kontakt med den nederländske kungen Willem Usselinx. Men efter Gustav II Adolfs resa till kriget i Tyskland kom dock företaget att avstanna.

1635 kom rikskansler Axel Oxenstierna under ett besök i Amsterdam i kontakt med de nederländska köpmän som tidigare hade arbetat för Nederländska Västindiska Kompaniet. De kände till att området kring Delawarefloden var glest koloniserat och tanken på en koloni väcktes igen. 1637 bildades Nya Sverige-kompaniet och fartygen Kalmar Nyckel och Fågel Grip lämnade hamnen i Göteborg i november samma år. 29 mars 1638 landsteg de första svenskarna i Wilmington i Delaware.

De första europeiska bosättarna i Delaware Valley var svenska. Få moderna amerikaner vet att före William Penns ankomst i Delaware Valley hade den europeiska bosättningen börjat med ankomsten av svenskar och holländare på 1630-talet. Holländarna fokuserade mycket av sin uppmärksamhet på sina bosättningar i New Amsterdam (New York). Svenskarna skapade sin egna koloni, Nya Sverige, i vad som nu är Delaware, sydöstra Pennsylvania, sydöstra New Jersey och nordöstra Maryland.

Christina River i Wilmington är uppkallad efter drottning Kristina i Sverige. Hon regerade 1644-1654. 

Efter köp av mark från Lenni-Lenapeindianerna inrättade svenskarna ett blomstrande samhälle baserat på pälshandel och jordbruk. Idag kan besökarna gå tillbaka till denna bortglömda period av amerikansk historia med en resa till två av de äldsta bevarade byggnaderna i regionen: Old Swedes Church som byggdes 1698 och Hendrickson House, byggt 1690.

Holy Trinity Church (Old Swedes church) på på 606 Church Street i centrala Wilmington. Denna som var svenskarnas första kyrka byggdes 1698. Stenarna som användes bars av kvinnorna i kolonin, och tegelstenarna i gångarna och gångjärnen importerades från Sverige. 

Hendrickson House är ett av de äldsta husen i delstaten Delaware och ett av de äldsta överlevande svensk-amerikanska hemmen i USA. Huset byggdes ursprungligen 1690 i Chester i Pennsylvania som hem åt den svenska jordbrukaren Andrew Hendrickson och hans hustru, Brigitta Morton, som båda föddes i New Sweden-kolonin. 1958 flyttades huset till Svenska kyrkan i Wilmington i Delaware.