söndag 29 maj 2016

Minnesstenen i Gårda

På Valåsberget i Göteborg, eller Överåsberget som det också kallas, finns en inskription i berget. Texten lyder: "At this place the solar eclipse of 28 July 1851 was observed by G.B. Airy astronomer royal of Greenwich".

Solförmörkelsen 28 juli 1851 skulle synas bäst i södra Sverige. Så den berömde astronomen George Biddell Airy gästade James Dickson i Överås och förevigade det med en inskription.

Det var stor uppståndelse av solförmörkelsen och hela staden var på benen och hade utrustat sig med
kikare och sotade glas. Man sökte sig till öppna platser, bland annat i Trädgårdsföreningen.

Inskriptionen på Valåsberget 1996.


Sir George Biddell Airy (1801–1892) var en engelsk matematiker och astronom. Han blev 1828 professor och direktör för observatoriet i Cambridge. 1836 - 1881 verkade han som kunglig astronom i Greenwich, och var 1871 - 1873 president i Royal Society. Han adlades 1872. Solförmörkelsen i Göteborg var en av flera han bevittnade. 


























Karta över minnesstenen. Enligt alla uppgifter ska den ligga där, men jag har varit på platsen och inte hittat något. Det kanske är en bra idé att fråga någon mer innan man besöker den. Men annars är det fin utsikt och en upplevelse att besöka toppen. Man kan gå dit via Överåsgatan och sen gå upp för en trappa söder om markeringen här.