söndag 26 februari 2023

Hällristningarna i Massleberg

Masslebergs hällristningar med beteckningen Skee 614:1 finns öster om Strömstad i Bohuslän, cirka 80 meter från Masslebergs gravfält. På en klippvägg syns flera delvis överlappande ristningar från bronsåldern.

Omgiven av talrika skålmärken föreställer ristningarna ityfaliska män, några bär eller lyfter yxor, spjut och sköldar. Fotspår, ett gittermönster, ett solkors, små och stora fartyg, hjortar och hundar, och diverse andra bilder. Små drag i roddskeppet symboliserar besättningsmedlemmarna. "Kroken" på fartygsbilden indikerar en lur.

Den ovanliga bilden av en man som bär ett skepp är nästan exakt densamma som skildringen av skeppsbärare på en annan klippvägg i Bohuslän. Den kan därför föreställa en tidig nordisk myt.
                 
Hällristningarna i Massleberg 27 juli 2004


          
Bland motiven finns en scen där en hjort är omgiven av hundar. Kanske det är en jakt. Hjorten ses ofta som en fruktbarhetssymbol eller manlighetssymbol. En man som verkar bära en sköld är strax bakom hjorten. Kan han vara jägaren? Men han saknar vapen.  

En annan hjort finns ombord på ett skepp. Den en ovanligt stor krona. Krokarna som sticker upp är lurblåsare. Bronsålderslurarna som man kan se på många hällristningar fanns i verkligheten. Flera sådana lurar har hittats i Danmark. Dom är ett mästarprov i bronssmide.