tisdag 21 mars 2023

Kunglig björnjakt på Korsås 1886

Under Oscar II:s tid började kungajakterna i Bergslagen på Domänverkets marker. I början var Oscar II på besök hos hovmarskalken Patrik Reuterswärd som ägde Baggå bruk. Hos honom fick kungen för första gången pröva på jakt i form av älgjakt. Kungahuset fick för första gången egen jaktmark när Grönbo kronopark grundades 1888 i Bergslagen. Kronoparken Kloten bildades 1899 och då fick kungen tillräckligt med mark för att ordna årlig älgjakt. 
                     
               
Tåg användes för att komma ut till jaktområdet. Kungens privata tåg hette Blå tåget och var utrustat med sovvagnar. Det körde från Stockholm upp till Bergslagen. 
          
I Jädraås fanns Kungavagnen som tog kungen till skogarna mellan Gästrikland och Dalarna. Lyxvagnen byggdes i Norge 1883 och tog även med hans son Gustav V ut på jakt.  
           
Det tog en väldig tid att ordna pass och drev på grund av vägarnas dåliga skick. I vissa fall var det obefintliga vägar. Upp till 500 man ingick i drevkedjan.
        
Prins Wilhelm berättade avslöjande: "Bakom farfar i skärmen satt landets skickligaste skytt, Erik von Eckermann, på grund av sitt yviga skägg kallad Waldteufel". Eckermann sköt så snart kungen avlossat sin bössa och gratulerade Oscar när bytet föll med "Ett vackert skott ers majestät".