fredag 24 mars 2023

Runstenen i Karleby

Texten på stenen lyder: "Tore skorpa reste denna sten efter Kättil, sin son, och efter Oluv, sin fosterdotter (fostermor)"

Runstenen har funnits på ungefär samma ställe åtminstone sedan 1600-talet, men restes upp på nuvarande plats 1936. Stenen uppmålades 1990.
             
Runstenen i Karleby söder om Mariestad 9 juni 2010

Tore skorpa, som reste stenen har även låtit resa ytterligare en sten efter sin son Kättil, Vg 11, som står omkring en kilometer ifrån denna sten, nära Leksbergs kyrkogård. Det är samma ristare som har utfört båda ristningarna, vilka har en mycket ovanlig komposition såtillvida att runinskriften inte på det vanliga sättet är inskriven i ormslingan, utan att inskrift och ornamentik är helt oberoende av varandra. Samma stilistiska mönster återfinns på Vg 15, som sannolikt är gjord av samma ristare. Oluv nämns dock bara i den här inskriften.
               
Av inskriftens uttryck (fo)stro kan man inte säkert förstå i vilket släktskapsförhållande Tore och Oluv stod till varandera. Fostra kunde betyda såväl fosterdotter som fostermor. Sammanhanget ger oss ingen ledtråd här. Tillnamn av typen skorpa var vanliga. De karakteriserade ofta sin bärare. Kanske Tore led av eksem.
                
Detalj med ormhuvud på runstenen. Ormen hade en magisk och övernaturlig innebörd under vikingatiden. Dels Midgårdsormen, dels Frigg som stod för läkande. 

Karta över runstenens läge: