onsdag 28 juni 2023

Hultaby slottsruin

Hultaby slott är ruinerna efter en medeltida borg som låg på en utskjutande udde i Norrasjön i Näsby socken i Vetlanda kommun i Småland.
              
Borgen var strategiskt placerad vid Emåns inlopp, man hade en vidsträckt utsikt över sjön och eventuella förbipasserande båtar.
           
Anläggningen består av ett borghus, en inre och en yttre borggård samt ca 19 husgrunder. Den inre borggården omges av en 5 meter hög bröstvärnsmur som delvis är raserad och överväxt med gräs. I muren finns två öppningar, till den stora öppningen leder en yttre monumental stentrappa av skiffer. Trappan rekonstruerades i samband med utgrävningar år 1934–1935 då rester av den ursprungliga trappan hittades.
              
Hultaby slottsruin 15 juni 2005
               
Sex av husgrunderna är rester efter bostadshus i trä. De andra har en gång varit förrådshus och ladugårdslängor, även de byggda i trä. Genom fynd som hittades vid utgrävningarna 1934–35 har man kunnat datera borgen till år 1250–1350.
               
Borgen tillhörde riksrådet och riddaren Erengisle Sunesson (Bååt) från senast 1353, då den först omtalas i skriftliga dokument, och fram till hans död 1392. Erengisle Sunesson författade ett flertal brev här och borgen torde ha varit hans huvudgård. Han var på sin tid en av Sveriges mäktigaste män. Borgen brändes förmodligen av Albrekt av Mecklenburgs fogde Henrik av Holstein under 1360-talet, då det förekom inbördes strider mellan de rivaliserande svenska kungarna Magnus Eriksson och Albrekt av Mecklenburg. Men några byggnader måste ha stått kvar då Erengisle Sunesson 1392 skrev sitt testament på "Hultaboda ö".
             
Bild från Wikipedia.


               

Lannaskede gamla kyrka

Lannaskede gamla kyrka är en kyrkobyggnad i Landsbro i Växjö stift. Den är församlingskyrka i Lannaskede församling. Kyrkan ligger 2 km väster om Landsbro samhälle invid vägen till Sävsjö och cirka 17 km väster om centralorten Vetlanda.
             
Lannaskede kyrka är en av Sveriges äldsta romanska kyrkobyggnader och är en absidkyrka, som stod färdig omkring år 1150. Den är uppförd i sten och består av ett långhus med kor och absid orienterad åt öster. Vid norra sidan är sakristian tillbyggd under 1700-talet belägen i anslutning till koret. Vapenhuset tillkom under 1600-talet. 
              
Bilder från 15 juni 2005.
                 

Lannaskede ligger i det gamla smålandet Njudung och kyrkan tillhör den grupp medeltida kyrkor där som kallas "Njudungskyrkorna". Karaktäristiskt för dessa kyrkor är att de saknar sockel. Själva grunden utgörs av kullerstenar lagda på betryggande djup. Förmodligen är kyrkan byggd av stenarbetare som arbetat med uppförandet av Lunds domkyrka eftersom flera detaljer, framför allt porten med sin kolonnburna baldakin vid den södra väggen, påminner om denna byggnad. Innan sakristian byggdes var södra porten huvudingång till kyrkorummet. Ytterväggarna är dekorerade i renässansstil .Längs taklisten löper en bård med vidhängande tofsar. Kyrkan saknar torn. En mindre klockstapel hade fram till 1880-talet sin plats på taket till vapenhuset. 1937 uppfördes den nuvarande klockstapeln.