torsdag 28 april 2016

Ragnhildsholmen




När vikingatiden tonade bort gick Norden en orolig medeltid till mötes. Kungar och hövdingar sökte makt. De satte härar i rörelse och rikena Norge, Danmark och Sverige blev till. Och här Österut vid älven, som det heter i de gamla norska sagorna, möttes de tre. Norges sydspets sträckte sig ett gott stycke in över Hisingen, och stötte där ihop med det mäktiga Danmark.

Svenskarnas vägar ut i världen var begränsade. Deras hamnstad västerut var Lödöse längre upp vid Älven som Göta älv kallades då. Men de arbetade beslutsamt på att slå in en kil för att få tillgång till havet. Det är därför ingen tillfällighet att de flesta medeltida borgarna i nuvarande Västra Götaland byggdes kring Älven. En av dom låg på Ragnhildsholmen.

Kungahälla omtalades redan på 900-talet. den blev Norges sjätte stad och under 1100-talet den viktigaste. Storhetstiden var på 1200-talet.

I mitten av 1200-talet lät kung Håkon Håkonsson av Norge bygga en borg på berget vid dagens Nordre älv då området var norskt. Det var då en ö och kallades Ragnhildsholmen. Ihop med den tidigmedeltida staden Kungahälla på andra sidan bildade den ett lås på Älven där inga obehöriga kunde passera. Älvens södra flodfåra var grund och länge tilltäppt av ett jordskred vid den plats som kallas Jordfallet vid Kungälv. Nordre älv var porten mellan Västra Götaland och Europa. Men i mitten av 1200-talet fick också svenskarna sin eftertraktade korridor ut till havet via den södra flodfåran.

I Ragnhildsholmen bodde knektar och deras befälhavare, men även styresmän med nära anknytning till kungamakten. Medborgare från södra Bohuslän som dömts för dråp skickades till Kungahälla. Det var sannolikt där på Ragnhildsholmen de spärrades in. Ringmuren är byggd av sten, tillbyggnader och reparationer i tegel. Borggården mäter 36x40 meter. Innanför fanns det träbyggnader på stengrund. Utgrävningar som gjordes vid 1800-talets slut visar att bostäderna låg utefter östra muren, verkstäder åt väster.

Borgar och städer vid Hisingen och på Marstrand vid den tiden. 


Så här kunde det se ut när det begav sig. Kungahälla på ena sidan och Ragnhildsholmen på den andra.


 Medeltidens klädsel.




I början av 1300-talet härskade kung Erik på Ragnhildsholmen. Han var son till Magnus Ladulås och sonson till Birger Jarl. Han fick borgen som gåva då han när han hjälpte kung Håkon av Norge att angripa sin bror Birger, kung av Sverige. Eriks förbund med Norge befästes med trolovning mellan honom och Håkons dotter Ingeborg.

Det var en kaotisk tid. Fylld av svek och oheliga allianser. 1307 sammansvär sig Håkon med Birger och danske kungen och belägrar hertig Eriks borg på Ragnhildsholmen. Men efter några veckor byter de nordiska kungarna fot ännu en gång. Erik gifter sig 1313 med Ingeborg och börjar lägga upp planerna på ett eget västnordiskt rike, motsvarande ungefär dagens Västra Götaland. Innan han hinner samla sina styrkor och knyta nya band fängslas han och brodern Valdemar av Birger vid Nyköpings gästabud och båda lämnas att svälta ihjäl.

Ragnhildsholmens historia varade inte mycket mer än femtio år.  Och i början av 1300-talet minskar också Kungahällas betydelse. Förmodligen tog man sedan sten från Ragnhildsholmen till Bohus fästning, Bagahus, som började byggas 1308 vid ett mer strategiskt ställe där älven delar sig. Därifrån regerades Sverige en tid av Eriks änka Ingeborg. Sonen Magnus Eriksson hade utropats till kung, men var då bara tre år gammal. Hans gemål blev sedan drottning Blanka.


Bild från stigen mellan parkeringen och borgen. Den syns där uppe på höjden. Bilderna här är från 2009.








Här ovan ser man en skiss av Ragnhildsholmen. Vi tar en närmare titt på borgens olika delar:

1. Norra och västra portarna sattes igen och en ny port togs upp mot söder.
2. Smedja, bak- eller brygghus? i sydöstra hörnet fanns rester av en eldstad.
3-4. Verkstad? Här hittades borr,mejslar, brynen, betsel, pilspetsar och speltärningar.
5. Inga fynd.
6. Västra porten, igensatt.
7. I en liten avbalkning av tegel fann man lås, mynt, vapen, en lerkruka med mera.
8. Gamla huvudporten mot Älven.
9. Kök? Här hittades ett metertjockt lager av avfall, ben och trasiga köksredskap.
10. Härifrån leder enda vägen in i tornet.
11. Troligen borgens försvarstorn och sista reträttplats.
12. Rum utan dörr mot borggården.
13. Källarutrymme utan fönster.
14. Gården sluttar mot sydöst. Här har funnits en naturlig förrådskällare.
15. Liten utbyggnad i sten. Kan ha varit en uppsamlingsplats för hängdassen uppe på muren.
16. Yttre port.















Innanför borgväggarna: 








Några bilder från 1993.






           
360-gradersvy från en annan uppladdare. Man kan dra runt bilden. 
            



Karta över Ragnhildsholmen. De blå markeringarna är busshållplats och parkering. Det orangea strecket är stigen till borgruinen. Och den röda markeringen är borgen.