söndag 6 april 2025

Fossil av Mosasaurus

Mosasaurier var en grupp utdöda havslevande kräldjur som levde under den sena Krita-perioden, för cirka 92 till 66 miljoner år sedan. De var inte dinosaurier, utan snarare släkt med dagens varaner och ormar. Dessa reptiler utvecklades från landlevande förfäder och anpassade sig fullständigt till ett liv i havet, med strömlinjeformade kroppar, kraftfulla simfenor och en stark, paddelliknande svans för framdrift. 
        
Tandfossil från en mindre Mosasaurus.

Mosasaurier hade en global utbredning och deras fossil har hittats på alla kontinenter, inklusive Antarktis. De trivdes i de varma, relativt grunda haven som täckte stora delar av jorden under Krita. I Sverige har man funnit fossil av mosasaurier i Skåne och angränsande områden, vilket visar att även dessa nordliga breddgrader en gång var hem för dessa marina rovdjur.

Mosasaurier var toppredatorer i sina ekosystem. Deras kost varierade troligen beroende på art och storlek, men man tror att de åt fiskar, sköldpaddor, bläckfiskar och till och med andra marina reptiler. Vissa av de största arterna, som Mosasaurus hoffmanni, kunde bli upp till 17 meter långa och var därmed bland de största rovdjuren i havet under sin tid. Mosasaurierna dog ut i samband med det stora massutdöendet i slutet av Krita-perioden, som även drabbade de icke-flygande dinosaurierna.

 Ungefärlig bild på en Mosausurus i en tänkt miljö skapad med AI.